Harmandalı

      Hepimizin orta yaş olarak değerlendirdiği 35 yaş ve üstü  Master gruplarımız ile ÇAFAD,  faaliyete başladığı 2000 yılından itibaren çok ciddi çalışmalar içerisinde bulunmuştur. Özellikle geçmişte okul hayatı boyunca fırsat bulamamış ya da çekinmiş, bugün ise eşi ile bir düğüne gittiğinde, bir cemiyette,  oynama hevesi ve isteği duyan Bay ve Bayanlar ile çalışmalar yapmaktayız.

   Bu çalışmalar Yöremizin zeybek yöresi olduğundan dolayı genelde Harmandalı çalışmaları olarak yapılmakta ve Çanakkale yöresinin diğer oyunları da Erkeklere zeybekler, Bayanlara da hem zeybek oyunları hem karşılamalar öğretilmektedir.

Bu konuda arzu eden gruplar yıl sonunda 14 yıldır gerçekleştirdiğimiz ve geleneksel hale gelen Çafad yıl sonu gösterilerinde de sahne alabilmektedirler.

   Özellikle günümüzün yoğun iş temposundan bir nebzede olsa sıyrılmak, kendi kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi öğrenmek, Halk Oyunlarımızı öğrenerek, sunacak bir eğitim almak ve Bu keyfi yaşamak için sizleri de ister eşiniz ile beraber ister Bay ya da Bayan ÇAFAD’ a beklemekteyiz.

   Çalışmalarımız hafta içi geceleri yapılmakta olup, ders saatleri sizlerin mesai saatlerine göre planlanmaktadır. Yöremizin en köklü ve bu camiadaki en deneyimli kurumuna sizleri de bekliyoruz..

HARMANDALI HAKKINDA GENEL BİLGİ

 

   Harmandalı ,Madran zeybeği adıyla tanınan 1916 da Ç.Kale de Ahmet Yekta Madran tarafından düzenlenen bir zeybek oyunu olduğu ve günümüzde de bu düzenlemenin yaygınlık kazandığı anlaşılmaktadır.Oyunun sergilenmesindeki heybet,azamet ve hareketler bunun gerçekten kahraman bir efeye ait olduğunu ortaya koymaktadır.Yaşlı kaynak kişilerin üzerinde israr ve inatla durdukları bir noktanın,bu oyunun sadece erkeklerin oynadığı hususun göz önüne alınması halinde Harmandalı gerçekten bir erkek oyunudur.Kadınların çok sonraları bu oyunda yanlışlıkla rol aldıkları kesindir.Bu oyunu AYVACIK/Ç.KALE nin babadere köyünde ve Ayvacık ın paşaköyünde kadınlar ve erkekler ayrı ayrı oynadıkları gözlenlenmiştir

   Değerli araştırmacı Mahmut Ragıp Gazimihal  ( 3 cilttlik T.H.O kataloğu kültür bakanlığı yayınları) halk oyunları kitabında bazı bilgiler vermekte, varyantlarını göstererek Harmandalı zeybeği maddesinde oynanış biçimi hakkında açıklamalarda bulunmuştur .Eski Harmandalı ; asıl harmandalı zeybeği oyunudur.yarım asır evvellere kadar ege bucaklarımızda gün görmüştü.Sonradan yavaş yavaş yerini Madran Harmandalısı da denilen Harmandalı oyununa bırakarak revaçtan düştü. Eski ve yeni şekillerinde uzlaşık noktalar vardır.